Baby spanać i mocarela: Tri brza „green & creamy“ obroka spremna za svaki deo dana

Pasta sa spanaćem i mocarelom

Baby spanać je najjednostavniji način da na tanjiru imamo uvek nešto zeleno. Već opran, mekanih listova i neutralnog ukusa, lako ulazi u svaki plan obroka: u činiju, tiganj ili lunch box. Stoji u frižideru kao sigurna baza za dane bez mnogo vremena za kuvanje, dobro se slaže sa toplim i hladnim sastojcima. Takođe, spanać podnosi kratko blanširanje, pečenje i mešanje sa pastom, a u kombinaciji sa mocarelom dobija prepoznatljiv „green & creamy“ karakter koji koristimo u različitim receptima. 

 

Baby spanać, čeri paradajz i mocarela

U činiju se najpre stavlja šaka baby spanaća, direktno iz kese. Listovi ostaju celoviti, mekani i elastični, pa salata odmah dobija bogatu zelenu teksturu. Zatim se dodaje čeri paradajz, presečen na polovine ili četvrtine, kako bi pustio sok i uneo blagu kombinaciju slatkoće i kiselosti u jelo. Mocarela se cepka prstima na nepravilne komade, što daje prirodan izgled i različite teksture u svakom zalogaju.

Salata se zatim preliva maslinovim uljem, limunovim sokom ili blagim balzamikom, u zavisnosti od toga da li želite  osvežavajuća ili puniju aromu. Dodaju se so i sveže mleven biber, a po želji i nekoliko listića bosiljka ili prstohvat origana koji povezuju paradajz i mocarelu u pravi mediteranski užitak. Sve se kratko i nežno promeša, tek toliko da se sastojci sjedine, dok spanać zadržava volumen, paradajz ostaje sočan, a mocarela mekana i kremasta.

Ovako pripremljena salata lepo izgleda u širokoj posudi, posebno ako se posluži uz prepečen hleb ili krišku ciabatte. Dovoljno je lagana za kasnu večeru, a istovremeno dovoljno sadržajna da zameni klasičan obrok.

 

„Green & creamy“ pasta

Dok se pasta kuva u šerpi, u tiganju se zagreva maslinovo ulje na umerenoj temperaturi. Dodaje se sitno seckan beli luk i prstohvat čili pahuljica, koji u kratkom roku počinju da otpuštaju miris i blagu ljutinu. Nakon kratkog prženja,  ubacuje se šaka baby spanaća. Listovi omekšaju za minut–dva, poviju se u tiganju, ali zadržavaju intenzivnu zelenu boju i blagu strukturu.

Zatim sledi mocarela, isečena na manje kocke ili komade. Dodaje se direktno u tiganj, zajedno sa jednom do dve kašike vode u kojoj se kuvala pasta. Kako se sir topi, formira se zeleni, kremasti sloj koji obavija spanać i pretvara ga u osnovu za sos. Tek tada se u tiganj ubacuje procedjena pasta. Sve se pažljivo meša, a na kraju se jelo može dovršiti rendanim parmezanom, tanko narendanom limunovom koricom ili seckanim orasima ili bademima. Rezultat je pasta kao iz italijanskih restorana i pun tanjir ukusa i boja, koji nestaje u jednom trenu. 

 

Lunch box sa pečenom bundevom, baby spanaćem i mocarelom

Bundeva isečena na kocke peče se u rerni sa maslinovim uljem, solju, biberom i timijanom ili ruzmarinom, dok ivice ne porumene, a sredina ne postane mekana i blago slatkasta. Ohlađena pečena bundeva meša se u duboljoj posudi sa baby spanaćem, dodaje se mocarela i ispred kreće rapsodija boja svežeg i pečenog povrća i sira. Po želji se ubacuju semenke bundeve ili suncokreta, kao i nekoliko kašika kuvane kinoe ili prosa, što obroku daje dodatnu punoću i sitost.

Neposredno pre zatvaranja kutije sve se preliva dresingom od gustog jogurta, limunovog soka, soli i gnječenog belog luka. Preliv obavija sastojke, a listovi baby spanaća ostaju sveži i čvrsti do trenutka jela, pa lunch box i nakon nekoliko sati izgleda uredno i ukusno.

Scroll to Top