GRUPA „La linea verde”

Grupa kompanija „La linea verde”, čija centrala se nalazi u Italiji (gradu Manerbio, nedaleko od Milana) je agroprehrambena kompanija specijalizovana za proizvodnju gotovih salata i ohlađenih gotovih čorbi. Preduzeće zasniva svoju proizvodnju na jakim porodičnim tradicijama, a osnovala su ga 1991. godine braća Đuzepe i Domeniko Bataljola. Kompanija je danas lider na tržištu svežih salata i gotovih jela u Italiji.

LA LINEA VERDE DOBRINCI:
preduzeće sa punim ciklusom proizvodnje u Srbiji

Krajem 2017. godine grupa je otvorila novo preduzeće sa punim ciklusom proizvodnje „La linea Verde Dobrinci“ na severu Srbije. Nova proizvodna platforma koja je postavljena na 6000 kvadratnih metara ima kapacitet 65000 pakovanja opranih salata i 55000 pakovanja neopranog asortimana dnevno. Cilj tog novog projekta je stvaranje lanca isporuke  koji počinje najnovijim tehnologijama proizvodnje na Balkanu (pre svega u Srbiji )do zemalja istočne Evrope, kako bi se za njih obezbedili proizvodi najvišeg kvaliteta i pouzdanosti 12 meseci godišnje.

Standardi kvaliteta

GLOBAL G.A.P. je privatni standard koji obuhvata primarnu poljoprivrednu proizvodnju kroz koji se mogu sertifikovati biljna proizvodnja (voće, povrće, cveće i ukrasno bilje, kombinovani usevi i stočna hrana, zelena kafa i čajevi), stočarska proizvodnja i akvakultura. Potreba za ovim standardom nastala je iz razloga praćenja kompletne proizvodnje od polja do ubranog proizvoda, a sve u cilju dobijaju preciznih podataka o svakoj fazi proizvodnje. Ovaj standard detaljno prati proces biljne proizvodnje sa akcentom na primenu integralnih mera zaštite biljaka, zaštite životne okoline (zemljišta, podzemnih i površinskih voda, vazduha), primeni održivih sistema energije, brige o higijeni u toku procesa proizvodnje, branja i rukovanja ubranim proizvodima, poštovanje opštih higijenskih načela, bezbednost i zdravlje zaposlenih na radu.
Dodatna pravila koja izgrađuju okvir u kojem proizvođač može da ispoštuje skup zahteva koji je dodatak usaglašenosti sa globalnim standardom. Na osnovu činjenice da su ove kontrolne tačke i kriterijumi usklađenosti dobrovoljni, njihova akreditacija nije obuhvaćena globalnom akreditacijom za nedostatke. Reč "add-on" ukazuje na to da su kontrolne tačke i kriterijumi i pravila usklađenosti dobrovoljni i vođeni klijentima.
"ISO sertifikat je dokaz da vaša firma posluje u skladu sa ISO standardima i na osnovu dobro utemeljene prakse. Ceo sistem ISO standarda se bazira na tome da omogući kompaniji da uspostavi dobar odnos sa zaposlenima, kupcima i dobavljačima, kako bi napravili jedan kvalitetan skok u pružanju usluga.
"Sve veći broj kupaca i trgovinskih lanaca zahtevaju uvođenje GRASP-a kao dodatka GlobalGAP standarda. GRASP predstavlja nadogradnju standarda GlobalGAP i tiče se društvenih praksi i postupanja sa radnicima na poljoprivrednom gazdinstvu. Sačinjen je od 11 standardizovanih zahteva koji se bave uslovima rada, zdravlja, bezbednosti i dobrobiti radnika. Kao takav, on pomaže poljoprivrednicima da prošire društvene standarde na svom gazdinstvu i pokriva mnoge aspekte u ovoj oblasti, kao što su ugovori o zasnivanju radnog odnosa, zapošljavanje maloletnih lica i mladih radnika, radno vreme i odmori, redovna isplata zarada shodno nacionalnim propisima, postojanje predstavnika zaposlenih, žalbe radnika itd.
IFS (International Food Standard) je standard kvaliteta i bezbednosti hrane, razvijen sa ciljem da se omogući kontinuirano praćenje proizvođača hrane sa aspekta kontrole kvaliteta i bezbednosti njihove proizvodnje. Osnovna načela na kojima se bazira ovaj standard su: da se uspostavi opšti standard sa jedinstvenim sistemom ocenjivanja, uporedivost i transparentnost kroz ceo lanac, smanjenje troškova svim u lancu (dobavljači, trgovinski lanci) i rad sa akreditovanim sertifikacionim telima i ocenjivačima. Ovaj standard se može primeniti u svim fazama prerade proizvoda, osim u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Zahtevi standarda obuhvataju dobru proizvođačku praksu (GMP), dobru laboratorijsku praksu i dobru higijensku praksu- svi zahtevi su u vezi sa upravljanjem kvalitetom i HACCP sistemom, obuhvatajući i navedene preduslovne programe.
HACCP – HAZARD ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINTS HACCP je sistem bezbednosti hrane koji se zasniva na analizi i kontroli potencijalnih bioloških/mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti kojima su izložene sirovine, mogućih opasnosti pri rukovanju, proizvodnji, distribuciji i konzumiranju krajnjeg proizvoda. Njegova primena podrazumeva poštovanje standardnih operativnih procedura i uputstava kojima se smanjuju rizici po bezbednosti hrane.
Imamo SQMS odobrenje kao McDonald's dobavljač. McDonald's je predstavio svoja očekivanja od dobavljača kroz program osiguranja kvaliteta sistema za upravljanje kvalitetom dobavljača (SQMS), koji pokazuje da imamo snažan sistem upravljanja za isporuku bezbednih i visokokvalitetnih proizvoda i da obezbeđujemo da poslujemo u skladu sa najvišim standardima lanca snabdevanja McDonald's. Svi dobavljači prehrambenih proizvoda McDonald's-a moraju svake godine verifikovati svoju usaglašenost sa SQMS-om i sarađivati sa McDonald'som kako bi kontinuirano poboljšavali praksu revizije i zadovoljstvo kupaca.
Scroll to Top