Parmigiana: recept za klasično italijansko jelo koje greje dušu

Recept za parmigianu od patlidžana

Postoje jela koja ne osvajaju samo ukusom, već i toplinom koju nose. Parmigiana, ili melanzane alla parmigiana, jedno je od onih jela koja savršeno predstavljaju italijansku kuhinju. Ovaj složenac od patlidžana, paradajz sosa i sira spaja jednostavne sastojke u bogat, kremast i nezaboravan obrok. Miris bosiljka, maslinovog ulja i pečenog povrća stvara onu poznatu atmosferu domaće kuhinje zbog koje se svi rado vraćamo ovom receptu.

 

Parmigiana od patlidžana: poreklo i tradicija italijanskog klasika

Oko porekla parmigiane i danas se vode rasprave – Napulj, Sicilija ili Parma – ali jedno je sigurno: parmigiana od patlidžana postala je simbol italijanske tradicije. To je jelo koje se često priprema nedeljom, kada cela kuća miriše na paradajz, bosiljak i mocarelu. Klasični recept za parmigianu prenosi se s generacije na generaciju, a svaka porodica ima svoj mali trik, neko dodaje bešamel, neko koristi dimljeni sir, a neko stavlja više parmezana za intenzivniji ukus.

Priprema patlidžana za parmigianu

Recept za parmigianu: sastojci i priprema korak po korak

Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, dobićete jelo bogatog ukusa i mirisa koje uvek oduševi.

Sastojci (za 4 osobe)

2 veća patlidžana

500 ml pasirani paradajz (pelati)

2 čena belog luka

200 g mocarele (ili scamorze za intenzivniji ukus)

60 g parmezana

Maslinovo ulje

Svež bosiljak

So, biber i prstohvat šećera

Priprema

Sledite ove korake redom, rezultat će biti savršeno pečena parmigiana, zlatne korice i sočnih slojeva. 

  • Priprema patlidžana: Patlidžane isecite uzdužno na tanke kriške. Posolite ih i ostavite 20 minuta da puste višak tečnosti i gorčinu. Zatim ih obrišite papirnim ubrusom i propržite s obe strane na malo maslinovog ulja dok ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.
  • Sos od paradajza: Na maslinovom ulju kratko propržite sitno seckan beli luk. Dodajte pasirani paradajz, prstohvat šećera, malo soli i svež bosiljak. Kuvajte 15–20 minuta na laganoj vatri dok se ne zgusne.

Paradajz sos za parmigianu

  • Slojevi parmigiane: U vatrostalnu posudu rasporedite tanak sloj paradajz sosa, zatim red patlidžana, sloj mocarele i malo parmezana. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem sira.
  • Pečenje: Stavite u rernu zagrejanu na 180°C i pecite 35–40 minuta, dok površina ne postane zlatna i blago hrskava.
  • Serviranje: Ostavite parmigianu da odstoji desetak minuta pre serviranja – tako će se slojevi lepo povezati, a jelo će imati puniji ukus.

Kako poslužiti domaću parmigianu?

Nakon pečenja, parmigiana postaje jelo koje greje i miriše na Italiju. Možete je poslužiti kao glavno jelo uz čašu crnog vina ili kao prilog uz ribu i meso. Zanimljivo je da je sledećeg dana čak i ukusnija, jer se arome dodatno prožmu pa je odličan izbor i za meal prep.

Uz šta se najbolje slaže parmigiana od patlidžana?

Iako se parmigiana može jesti sama, uz nju odlično ide sveža salata koja osvežava bogat ukus sira i paradajza. DimmidiSí rukola ili matovilac savršen su izbor, posebno ako ih začinite s nekoliko kapi aceto balsamica i kvalitetnim maslinovim uljem. Taj balans između toplog jela i hrskave, blago gorkaste salate čini svaki zalogaj potpunim. 

Parmigiana i rukola na stolu

Ideje za varijacije: moderna verzija recepta za parmigianu

Ako volite da eksperimentišete, parmigiana recept možete prilagoditi svom ukusu. Umesto patlidžana, koristite tikvice ili kombinaciju povrća. Umesto mocarele, probajte scamorzu ili biljne sireve za vegansku verziju. U nekim varijantama dodaje se i tanak sloj bešamela koji daje dodatnu mekoću i punoću ukusa. Sve su to male promene koje ne menjaju suštinu – jednostavno, domaće italijansko jelo koje greje dušu.

Parmigiana je italijanski klasik za svaku priliku

Bilo da je pripremate za porodični ručak, večeru s prijateljima ili samo da ulepšate hladan dan, parmigiana je jelo koje nikada ne razočara. Svaki sloj patlidžana, svaki miris paradajza i sira priča priču o jednostavnosti i ljubavi prema hrani.

A kada uz nju dodate porciju sveže DimmidiSí salate, par kapi aceto balsamica i maslinovog ulja, dobijate obrok koji ne samo da hrani telo, već i vraća dobro raspoloženje!

Scroll to Top