Jesen je savršeno vreme za uživanje u sezonskim namirnicama koje donose bogatstvo boja i ukusa. Bundeva, jedan od najprepoznatljivijih simbola jeseni, nije samo ukusna, već i izuzetno hranljiva namirnica koja može obogatiti svaki obrok. Danas vam predstavljamo jednostavan i ukusan recept za jesenju salatu od bundeve i rukole – savršen spoj slatkog, gorkog i hrskavog, koji će oduševiti sva vaša čula.
Sastojci
Za pripremu ove salate potrebni su vam sledeći sastojci:
200 g DimmidiSí rukole
300 g bundeve (butternut tikva ili obična bundeva)
100 g feta sira ili kozjeg sira, isečenog na kockice
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
1 kašika jabukovog sirćeta ili limunovog soka
Prstohvat soli i sveže mlevenog bibera
Šaka semena bundeve ili orašastih plodova po izboru (poput oraha ili badema)
Priprema
1. Priprema bundeve: Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Oljuštite bundevu, uklonite seme i isecite je na tanke kriške ili kockice. Prelijte kriške bundeve sa kašikom maslinovog ulja i posolite po ukusu. Rasporedite bundevu na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta ili dok ne postane mekana i blago karamelizovana. Kriške bundeve treba da budu zlatno-smeđe boje i blago hrskave po rubovima.
2. Priprema dresinga: Dok se bundeva peče, pripremite dresing. U maloj činiji pomešajte kašiku meda, kašiku jabukovog sirćeta (ili limunovog soka), kašiku maslinovog ulja, prstohvat soli i sveže mleveni biber. Sve dobro umutite viljuškom ili mutilicom dok se sastojci ne sjedine i postanu glatki.
3. Kombinovanje sastojaka: Nakon što je bundeva pečena, ostavite je da se malo ohladi. U velikoj činiji za salatu rasporedite opranu i osušenu rukolu. Dodajte pečenu bundevu, isečeni sir (feta ili kozji sir) i prelijte sveže pripremljenim dresingom. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno obložili dresingom.
4. Završni dodaci: Po vrhu salate pospite semenke bundeve ili orašaste plodove po izboru za dodatnu hrskavost i bogatstvo ukusa. Ove semenke su bogate zdravim mastima i proteinima, i dodaju poseban, orašasti šmek vašoj salati.
Zdravstvene prednosti
Ova salata nije samo ukusna već i veoma zdrava. Kombinacija bundeve i rukole pruža obilje vitamina, minerala i vlakana. Bundeva je bogata vitaminom A, koji je odličan za zdravlje očiju i kože, dok je rukola prepuna vitamina C i K, koji jačaju imunitet i podržavaju zdravlje kostiju.
Pored toga, feta sir ili kozji sir dodaje izvor proteina i kalcijuma, dok seme bundeve ili orašasti plodovi donose zdrave masti i dodatnu hrskavost. Ovo jelo je savršen izbor za sve koji žele balans između zdravog i ukusnog obroka.
Varijacije recepta
Jedna od prednosti ove salate je njena prilagodljivost. Ako preferirate blaži ukus, možete koristiti DimmidiSí baby spanać umesto rukole. Takođe, ukoliko ne volite feta ili kozji sir, možete ga zameniti parmezanom ili nekim drugim sirom po vašem izboru. Za vegansku verziju, izostavite sir i dodajte kockice avokada ili pečene leblebije za kremastu teksturu i dodatne proteine.
Za konkretniji obrok, možete dodati i pečenu piletinu, koja će povećati sadržaj proteina i učiniti salatu zasitnijom. Takođe, možete uključiti zdrave ugljene hidrate poput leća ili bulgura, koji će pružiti dodatnu teksturu i nutritivne vrednosti, čineći salatu izbalansiranim i punim obrokom.
Saveti za serviranje
Ova salata se može poslužiti kao predjelo, lagani ručak ili prilog uz glavno jelo. Takođe je odlična za piknike, porodične večere ili za poneti na posao, jer se može pripremiti unapred. Ako planirate unapred, možete peći bundevu i pripremiti dresing unapred, a zatim sve sastojke sastaviti neposredno pre serviranja. Na taj način ćete uštedeti vreme, a salata će i dalje biti sveža i hrskava.
Salata od bundeve i rikole savršeno kombinuje ukusne i zdrave sastojke, pružajući vam nutritivno bogat obrok koji je jednostavan za pripremu. Idealan je za jesenske dane kada tražimo nešto lagano, a istovremeno hranljivo. Isprobajte ovaj recept i unesite malo jeseni u svoj tanjir!