Novembar je vreme kada se radna godina polako privodi kraju. Poslednji kvartal često donosi više sastanaka, produžene radne dane i utisak da nam obroci prolaze u hodu. Ponekad je to ručak napolju, nekad obrok iz dostave, nekad pecivo na brzinu i sve je to sasvim prirodan deo savremenog ritma. Upravo zato prijaju trenuci kada za sebe izdvojimo tih deset minuta uveče, u kuhinji, i spremimo obrok koji ćemo sutradan poneti sa sobom, nešto lagano, sveže i nutritivno bogato, sa mnogo povrća, vlakana i dobrih sastojaka koji nam pomažu da zadržimo energiju tokom dana.
Sa idejom da svima olašamo izbor hrane tokom užurbanog radnog dana, nastalo je ovih pet predloga za obrok salate koje možete pripremiti kod kuće uveče, spakovati u posudu ili staklenu teglu i ujutru poneti sa sobom. Zajednički sastoajk je jednostavan, potrebna je jedna kesa oprane DimmidiSi salate po izboru i nekoliko praktičnih sastojaka koje verovatno već imate, kuvana jaja, tunjevina, pečena bundeva, leblebije, sir, semenke.
Mediteranska salata sa tunjevinom
U veću staklenu teglu ili posudu najpre stavite sloj dobro oceđene tunjevine, zatim dodajte prepolovljen čeri paradajz i nekoliko maslina, a preko svega sipajte obilnu šaku DimmidiSi Sinfonia Classica salate. Za završni dodir ubacite par kockica tostiranog hleba ili komadiće integralnog dvopeka i kašiku semenki suncokreta, dok preliv pripremate posebno od maslinovog ulja, limunovog soka, malo soli, bibera i prstohvata origana. Ključ svežine je u rasporedu, sočni sastojci su na dnu, salata je na vrhu, a preliv čeka odvojeno do trenutka kada dođe vreme za pauzu. Tada je dovoljno da salatu prelijete, lagano promućkate i uživate u mediteranskom obroku koji lepo osvežava i zasiti.
Salata sa kuvanim jajima
Kao osnovu izaberite DimmidiSi Mixticanza mešavinu koja objedinjuje nekoliko vrsta salate. U posudu na dno rasporedite tanke kolutove krastavca, zatim dodajte dva kuvana jaja isečena na četvrtine, preko svega sipajte šaku salate, malo seckanog mladog luka ili tanko sečen crveni luk i kašiku seckanih oraha ili badema. Dobijate bogatu, ali skladnu teksturu u kojoj se smenjuju meko, hrskavo i kremasto.
Preliv pripremite u duhu poznate Cezar salate, od gustog jogurta, kašičice senfa, nekoliko kapi limunovog soka, soli, bibera i po želji malo rendanog tvrdog sira, a zatim ga spakujte u malu staklenu bočicu. Mali organizacioni savet je da jednom nedeljno skuvate veću količinu jaja i čuvate ih u frižideru u ljusci, jer će vam uveče, kada pripremate ovu salatu, biti dovoljno da ogulite dva komada i prepolovite ih, pa je pola posla već završeno.
Rukola, pečena bundeva i sir
U posudu najpre stavite kockice pečene bundeve, koje možete pripremiti na plehu sa malo maslinovog ulja i soli, zatim preko rasporedite kockice feta ili drugog belog slanog sira i dodajte obilnu šaku DimmidiSi rukole. Rukola daje karakter jelu jer je blago ljutkasta i aromatična i lepo se spaja sa slatkoćom bundeve i slanoćom sira, a po vrhu možete posuti semenke bundeve ili krupno seckane orahe, što salati daje dodatnu punoću.
Preliv pripremite od maslinovog ulja, meda, senfa i jabukovog sirćeta, uz malo soli i bibera, a ovaj nežno sladak i blago kiseo spoj lepo zaokružuje celu kombinaciju. Kada jednom pečete bundevu za porodični ručak ili večeru, ispecite koji komad više i spakujte ga u kutiju u frižideru, jer će takva bundeva narednih nekoliko dana biti savršen dodatak za ovu salatu, ali i za druga brza jela.
Baby spanać i leblebija kao biljni protein
U posudu najpre sipajte kuvanu leblebiju, a ako koristite onu iz konzerve dovoljno je da je isperete pod mlazom vode i dobro ocedite, zatim dodajte tanko sečenu šargarepu ili sitno iseckan crveni kupus. Kao bazu odozgo rasporedite DimmidiSi baby spanać, mali i nežni listovi lepo se slažu sa leblebijom i povrćem, a za dodatnu teksturu deo leblebije možete kratko prepeći na tiganju sa malo ulja i omiljenim začinima i taj hrskavi deo posuti po vrhu neposredno pre zatvaranja posude.
Preliv može biti kremasti spoj tahinija i limuna, gde se kašika tahinija razblaži limunovim sokom, malo vode, solju i biberom, ili jednostavniji preliv od jogurta sa limunom i prstohvatom soli, u oba slučaja ukus je pun i zaokružen, a salata ostaje nežna i lagana. Praktičan trik je da skuvate veću količinu leblebije i zamrznete je u manjim porcijama ili jednostavno imate nekoliko pakovanja u ostavi, jer će vam u večernjim satima biti veliko olakšanje kada shvatite da je glavni izvor proteina već spreman.
Šarena, hrskava salata sa sirom i voćem
Kao bazu za ovu salatu izaberite šarenu DimmidiSi Cruditè mešavinu sa kupusom, šargarepom i drugim hrskavim povrćem. U posudu prvo složite tanke kriške jabuke ili kruške, po želji blago poprskane limunovim sokom da zadrže svežinu, zatim dodajte kockice sira, bilo da je mlad, polutvrdi ili blago dimljeni, pa preko sipajte šaku šarenog kupusastog miksa i po vrhu pospite mešane semenke kao što su susam, suncokret ili lan ili ono što imate pri ruci. Svaki zalogaj biće drugačiji, pomalo sladak, pomalo slan i uvek hrskav.
Za preliv je sasvim dovoljan gust jogurt pomešan sa limunovim sokom, prstohvatom soli i malo bibera. Kremasta struktura lepo obavija povrće i voće, ali ne preuzima glavnu ulogu, već naglašava ono što je već u posudi, pa ova salata deluje vedro, lagano i vizuelno veoma privlačno.
Na početku nedelje izaberite četiri različite DimmidiSi salate, na primer klasičnu zelenu mešavinu, rukolu, baby spanać i jednu šarenu, kupusastu kombinaciju, a uz njih u korpu dodajte tunjevinu, jaja, leblebiju, sir, bundevu, omiljeno voće i nekoliko vrsta semenki. Jednom ili dva puta u toku nedelje odvojte malo vremena da skuvate jaja i leblebiju ili ispečete bundevu, jer će sve ono što se lepo čuva u frižideru postati vaša mala ostava za brze obrok salate.
Zatim, uveče izdvojte desetak minuta da složite salatu za sutradan, vlažniji sastojci neka budu na dnu, DimmidiSi salata na vrhu, a preliv u posebnoj teglici, ujutru je dovoljno da posudu izvadite iz frižidera i spakujete u torbu. Spremi uveče, ponesi sutra polako postaje ritual brige o sebi, a uz DimmidiSi salate zimski radni dani mogu da budu puni zdravih izbora.