Kada dođe jesen, bundeva postaje prava zvezda u kuhinji. Ovo povrće nije samo dekorativno, već je i neverovatno upotrebljivo u kuvanju. Bilo da je slatka ili slana, bundeva se može iskoristiti na mnogo različitih načina – od supa, preko glavnih jela, do poslastica. A najbolji deo je to što je bogata vitaminima, vlaknima i antioksidansima, što je čini pravim saveznikom u održavanju zdravlja.
Ako želite da maksimalno iskoristite bundeve koje su sada u sezoni, evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da unesete bogatstvo ukusa u svoj jelovnik!
1. Kremasta supa od bundeve – pravi jesenski klasik
Supa od bundeve je verovatno najpoznatiji način pripreme ovog povrća, a jednom kad je probate, shvatićete i zašto. Kremasta, topla i bogata ukusom, idealna je za hladne dane.
Za pripremu ove supe trebaće vam:
- 1 srednja bundeva (oko 1 kg), oljuštena i iseckana
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 500 ml bujona (pilećeg ili povrtnog)
- 200 ml pavlake za kuvanje
- So, biber i malo muskatnog oraščića
- Maslinovo ulje
U šerpi zagrejte maslinovo ulje i propržite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte iseckanu bundevu i bujon pa kuvajte dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. Potom sve usitnite štapnim mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju dodajte pavlaku za kuvanje i začine, pa kuvajte još nekoliko minuta. Poslužite toplu supu, a za ukras možete dodati pržene semenke bundeve ili malo kisele pavlake.
Ako nemate mnogo vremena za pripremu, isprobajte DimmidiSì krem čorbu od bundeve i šargarepe. Bez konzervansa, već gotova – samo je treba podgrejati 3 minuta u mikrotalasnoj pećnici ili u loncu i vaš obrok od 100% povrća je spreman!
2. Pečena bundeva – jednostavno i ukusno
Ako tražite jednostavan, ali ukusan prilog, pečena bundeva je pravi izbor. Sve što vam treba je maslinovo ulje, začini i malo vremena. Isecite bundevu na kriške, začinite je solju, biberom, cimetom ili čilijem i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni na 200°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatna i hrskava po rubovima.
Pečena bundeva je odličan prilog uz meso, a možete je poslužiti i kao samostalan obrok, uz malo feta sira i prepečenog hleba. Takođe je sjajan dodatak salatama, kao što je kombinacija rikole, pečene bundeve i orasastih plodova.
3. Pire od bundeve – savršeno kremast
Bundeva se može koristiti kao zamena za klasični krompir pire ili se može dodati uz krompir radi bogatijeg ukusa. Pire od bundeve je savršeno kremast i nežan, a priprema je vrlo jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da bundevu skuvate dok ne omekša, a zatim je izgnječite sa malo maslaca, mleka, soli i bibera. Ovaj pire je odličan prilog uz pečeno meso ili povrće, a deca ga posebno vole zbog njegovog slatkastog ukusa.
4. Bundeva u kolačima – slatki dodir jeseni
Bundeva se često koristi u slanim jelima, ali ona može biti i fantastičan sastojak u kolačima. Bundeva donosi prirodnu slatkoću i sočnost, što je čini savršenim dodatkom za razne deserte.
Jedan od najpopularnijih kolača u jesen je pumpkin pie, ali možete napraviti i brze mafine, biskvite ili čak cheesecake sa dodatkom bundeve. U svakom receptu, pire od bundeve dodaje bogatstvo ukusa, a uz začine poput cimeta, đumbira i muskatnog oraščića dobijate neodoljive jesenje poslastice.
Za brzi recept, isprobajte muffine sa bundevom: u testo dodajte pire od bundeve, cimet i orahe, a na kraju ukrasite glazurom od krem sira. Ovi muffini su savršen način da unesete mirise jeseni u vašu kuhinju!
5. Čips od bundeve – zdrava grickalica
Ako volite zdrave grickalice, čips od bundeve će vam postati omiljeni. Isecite bundevu na vrlo tanke kolutove, začinite ih maslinovim uljem i soli, i pecite u rerni na 180°C dok ne postanu hrskavi. Ovaj čips je savršen za grickanje uz film ili kao zdrava užina između obroka.
Bundeva je pravi dar jeseni – na različite načine upotrebljiva, ukusna i izuzetno zdrava. Od supa i priloga, do slatkih poslastica i zdravih grickalica, postoji bezbroj načina kako da iskoristite bundevu u kuvanju.
Uživajte u sezoni bundeva i unesite toplinu i bogatstvo jesenjih ukusa u vašu kuhinju!