Ako ste ljubitelj domaćih kolača koji su jednostavni za pripremu, a bogati ukusom, ovaj kolač od šargarepe je pravi izbor za vas! Savršen balans sočnosti, hrskavih oraha i bogatog kremastog preliva od krem sira. Idealan je za proslave, kao desert nakon nedeljnog ručka ili uz šoljicu kafe.
Potrebni sastojci
Za kolač od šargarepe:
250g oštrog brašna
2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice soli
2 kašičice cimeta
300ml biljnog ulja
200g kristal šećera
190g smeđeg šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
4 velika jaja sobne temperature
300g DimmidiSì šargarepe ili 5-6 rendanih šargarepa srednje veličine
120g krupno seckanih oraha ili pekan oraha
70g suvog grožđa
Za kremasti preliv:
250g krem sira sobne temperature
2 kašičice gustina (opciono)
140g šećera u prahu
80ml hladne pavlake za šlag (sa više od 35% mlečne masti)
50g krupno seckanih oraha za ukrašavanje
Priprema kolača
- Priprema rerne i kalupa: Zagrejte rernu na 175°C i postavite rešetku u sredinu. Pripremite dva okrugla kalupa prečnika 22 cm – namažite ih uljem i obložite papirom za pečenje, a zatim ponovo premažite papir.
- Suvi sastojci: U srednjoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i cimet. Prosejte sve zajedno kako bi se sastojci dobro sjedinili.
- Mokri sastojci: U drugoj činiji umutite biljno ulje, kristal šećer, smeđi šećer i ekstrakt vanile. Dodajte jaja jedno po jedno, mešajući posle svakog dok se sve dobro ne sjedini.
- Kombinovanje sastojaka: Dodajte suve sastojke u mokre, i to u tri dela, lagano mešajući špatulom. Kada dobijete glatku smesu, umešajte rendanu šargarepu, seckane orahe i suvo grožđe.
- Pečenje kolača: Rasporedite smesu ravnomerno u pripremljene kalupe i pecite 35-45 minuta. Proverite čačkalicom – ako izađe čista, kolač je gotov. Ostavite da se hladi u kalupu 15 minuta, a zatim pažljivo izvadite i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki.
Priprema kremastog preliva
- Umutite krem sir: U velikoj činiji, mikserom na srednjoj brzini umutite krem sir dok ne postane gladak i kremast (oko 1 minut).
- Dodajte šećer u prahu i gustin: Postepeno dodajte šećer u prahu i gustin (ako ga koristite) i mutite dok se potpuno ne sjedine. Ovaj korak pomaže da izbegnete grudvice.
- Umutite pavlaku za šlag: Dodajte hladnu pavlaku i nastavite da mutite na srednjoj brzini 2-3 minuta, dok preliv ne postane lagan i kremast, s teksturom sličnom šlagu.
Sklapanje kolača
- Premažite kolač: Kada se slojevi kolača potpuno ohlade, premažite vrh jednog sloja kremastim prelivom, a zatim stavite drugi sloj kolača preko prvog. Preostali preliv rasporedite preko vrha kolača.
- Ukrasite kolač: Za kraj, pospite krupno seckane orahe preko preliva za dodatnu hrskavost i ukusan završni dodir.
Skladištenje
Ovaj kolač može trajati u frižideru do nedelju dana, pod uslovom da je pokriven ili čuvan u posudi za tortu. Iako je najbolje uživati u sveže napravljenom kolaču, možete zamrznuti slojeve kolača (bez preliva) do 3 meseca. Pre upotrebe, jednostavno ih odmrznite u frižideru i dodajte preliv pre posluživanja.
Saveti za savršen kolač od šargarepe
Da bi vaš kolač od šargarepe bio savršen svaki put, evo nekoliko korisnih saveta:
- Dodajte ananas za sočnost: Ako želite da kolač bude još sočniji, možete dodati 1 šolju svežeg ili oceđenog konzerviranog ananasa. Ananas donosi dodatnu vlagu i blago osvežavajuću notu koja se savršeno slaže sa šargarepom.
- Nemojte premešati smesu: Kada dodajete suve sastojke u mokre, mešajte lagano dok se sastojci ne sjedine. Previše mešanja može rezultirati gustim i teškim kolačem.
- Proverite pečenje: Svaka rerna je različita, pa kolač proverite čačkalicom nakon 35 minuta. Ako čačkalica izlazi čista ili sa nekoliko mrvica, kolač je gotov.
- Hlađenje je ključno: Pre nego što dodate kremasti preliv, uverite se da su slojevi kolača potpuno ohlađeni kako se preliv ne bi topio i razlivao.
- Napravite mafine: Recept je odličan i za mafine. Samo podelite smesu u pleh za mafine obložen papirnim korpicama i pecite ih 14-18 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade pre nego što dodate preliv.
Ovaj kolač od šargarepe je sočan, bogat ukusima i jednostavan za pripremu, a uz dodatak kremastog preliva, postaje prava poslastica za svačiji ukus. Bilo da ga pravite za poseban događaj ili želite da obradujete sebe i svoje najmilije, ovaj recept garantuje uspeh svaki put. Uživajte u svakom zalogaju!