Kako animirati dete za učenje?

Želite da saznate da li se može učiti na zabavan način? Može 😊

Deca u suštini vole da uče, ona to rade otkad se rode. Kada neke aktivnosti povežemo sa prijatnim emocijama rado im se vraćamo. Ukoliko vaše dete pokazuje nekada otpor prema učenju, nemojte to shvatati lično. Nekada dete samo traži da napravi pauzu i to mu treba i dozvoliti, kada se opusti lakše će pristupiti svojim zadacima. Decu je ponekad teško zainteresovati da počnu da čitaju, naročito ako tekst sadrži samo slova, a ne i slike. Kada ih zainteresujete, možete im reći da odglume ili nacrtaju ono što su čuli. Takođe, možete im predložiti da čitaju svojim igračkama, da naprave publiku.

Važno je da kao roditelj imate na umu da dete ide u školu zbog sebe. Iz takvog ugla pre ćete ga motivisati. Cilj roditeljstva je osposobiti dete da postane samostalna odrasla osoba, a deo toga je i samostalnost u školi. Potrebno je da verujete u svoje dete i njegove sposobnosti. Detetu je za savladavanje novog potrebna podrška, ohrabrenje i poverenje da ono to može. Kada im zapne uvek ih možete saslušati i pronaći rešenja. Često dete koje oseti saosećanje i prihvatanje preuzima odgovornost nakon što kratkoročno odustane od zadatka.

Mnogo je bolje učiti dete da analizira i izvlači zaključke umesto da mu dajete gotova rešenja. Pokušajte postavljati pitanja koja će mu pomoći da nađe rešenje.

Roditelji koji cene dobre argumente bilo da su ih sami smislili ili su stigli od dece, pomažu deci da zavole učenje. Vrlo važno je steći navike, a to pretpostavlja ponavljanje u isto vreme na istom mestu.

Najbolji ritam rada je sa više pauza, kao i nagradama nakon obavljenog posla. Uvek podstičite dete da nađe smisao u onom što uči. Lepo je kada se nađe korist sa svakodnevnim iskustvom.

Održavajte zajedničke aktivnosti sve dok dete pristaje na njih. Vođenje povremenih i naoko beznačajnih razgovora o igricama i kasnije o muzici i filmovima su put za održavanje poverenja.

Dozvolite svom detetu da pogreši, ima prava na to 😊

Scroll to Top