Bojenje jaja je jedna od najvećih radosti Uskrsa.
Ukoliko ste ljubitelj prirodnog načina farbanja jaja, dajemo vam ideje koje sve namirnice ili biljke možete upotrebiti za farbanje.
- Koristite jaja koja se nalaze na sobnoj temperaturi barem sat vremena.
- Treba vam po jedna kašika alkoholnog sirćeta za svaku od boja.
- Skuvajte jaja i ostavite ih da se prohlade i budu na sobnoj temperaturi.
- Sipajte vodu u šerpu i dodajte sastojak koji koristite za bojenje (jedna šolja vode na jednu šolju povrća, voća sa kojim farbate). Boja je spremna kada tečnost dobije boju par nijansi tamniju od boje kojom želite da farbate jaja. Kada ste zadovoljni nijansom, sklonite sa vatre i ostavite da se smlači.
- U šerpu stavite jaja i prelijte ih tečnošću za bojenje.
Ljubičasta jaja – možete dobiti farbanjem u tamno crvenom vinu, kao i u vodi gde su se kuvale ljuske crnog luka
Plava – možete ih dobiti farbanjem jaja u vodi gde se kuvao crveni kupus
Zelena – kuvani listovi spanaća
Žuta- kuvana kora limuna, kuvana kora šargarepe, čaj od kamilice
Braon – crni čaj ili jaka kafa
Narandžasta – kurkuma ( 7 kašika kurkume, oko 1l vode I 2 kašike sirćeta)
Crvena- cvekla ili veće količine kuvane lukovine