Mahunarke na trpezi: tajne, svojstva i recepti

Pasulj, sočivo, bob, leblebije ili grašak. Mahunarke, bogate hranjivim sastojcima, osnovni su saveznik zdrave ishrane.

Koliko često ih jedete? Hajde da vidimo zašto je važno da ih redovno uključujemo u obroke … i da otkrijemo neke trikove kako da naterate čak i vaše mališane da ih vole i cene.

Kako skuvati mahunarke na zdrav i brz način?

Postoji mnogo praktičnih i originalnih načina da se mahunarke i njihova izuzetna svojstva iznesu na sto. Počinjemo sa prednostima ovih namirnica.

Zašto su mahunarke važne?

Da li ste znali da mahunarke imaju nadimak „meso siromašnih“, zbog visokog sadržaja plemenitih proteina? One su zapravo zdravije od mesnog odreska jer njihovi biljni proteini ne sadrže zasićene masti i u kombinaciji sa žitaricama mogu lako zameniti proteine ​​od mesa, ribe, mleka i jaja. Osim toga, mahunarke su bogate mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i polifenola, dragocenim supstancama koje aktiviraju antioksidativne sisteme, usporavaju starenje i sprovode preventivno delovanje protiv kardiovaskularnih bolesti. Naposletku, uvrštene su u funkcionalnu hranu zahvaljujući velikom unosu vlakana koja u organizmu usporavaju apsorpciju masti i ugljenih hidrata.

Recepti sa mahunarkama: imamo za svakoga ponešto

Mahunarke su primenjiv sastojak u ishrani jer vam omogućavaju da pravite kompletna jela, supe, čorbe, salate, ali i da od njih pripremate pljeskavice i ćufte. Možete se prepustiti i načinima pripreme: kuvane, obarene, dinstane ili zapečene mahunarke. Jednostavne sa belim lukom i čilijem, sa mirisom aromatičnog bilja ili obogaćene začinima kao što su kari, kim ili ljuta paprika. Ukratko, mahunarke su osnova mnogih tradicionalnih italijanskih recepata i ako nemate vremena da ih spremate kod kuće probajte naše čorbe “ukusi Toskane” ili Ortolana tokom ovog toplog dela jeseni.

Kako naterati decu da jedu mahunarke?

Mahunarke ne smeju da nedostaju u zdravoj i uravnoteženoj ishrani deteta. Često, međutim, mališani u kući dižu nos pred određenim sastojcima hrane, posebno ako su zeleni ili braon. Evo nekoliko ideja za njihovo kuvanje i čime ćete sprečite da vam kažu ne:

  • Umetnost u hrani. Grašak, ali i mnoge druge mahunarke, mogu se pretvoriti u obojene figure u belom tanjiru. Zabavite se kreirajući smešne likove za svoju decu koja će na ovaj način jesti sa više ukusa i radoznalo će otkriti još hiljadu fantastičnih priča o povrću, mahunarkama i voću.
  • Ćufte za „veliku“ decu. Oduvek je najukusniji način pripreme mahunarki bila ćufta, hrskava spolja i meka iznutra. Mahunarke skuvajte zajedno sa šargarepom i krompirom, sve zgnječite, dodajte jaje i malo parmezana i napravite svoje ćufte. Paniranje možete napraviti sa razmućenim jajetom i prezlama ili sa smrvljenim kukuruznim pahuljicama. Kuvajte u tiganju sa ekstra devičanskim maslinovim uljem ili pecite u rerni.
Scroll to Top