Namirnice kojima ćete ojačati imuni sistem ove jeseni

Želite da ojačate vaš imuni sistem i izbegnete prehlade ove jeseni? Predlažemo vam nekoliko sezonskih namirnica koje će pomoći vašem zdravlju, a uz to imaju i poprilično dobar ukus.

Jedan od načina da se pokrene imunitet jeste da se jede u većoj meri sezonska hrana.

Ključni vitamin koji nedostaje mnogim ljudima tokom jeseni jeste vitamin D. Možete ga dobiti iz prirodnih izvora kao što su crveno meso, žumance i masna riba.

Kurkuma je začin koji će takođe ojačati vaš imuni sistem. Možete ga dodati u jela od pirinča. Kurkuma sadrži antioksidanse. Možete skuvati i čaj sa dodatkom kurkume.

Lisnato povrće kao što su kelj i kupus, obezbeđuju telu folate, koji su zaista dobri u borbi protiv lošeg raspoloženja. Kelj možete dodati u smoothie ili napraviti čips od kelja. Recept možete naći i na našem Instagram profilu.

Povećanje unosa vlakana će podržati vaš imuni sistem. Što više vlakana jedete održavate životnu sredinu vaših creva zdravijom, a 70% vašeg imunološkog sistema je u vašim crevima. Vlakna možete pronaći u integralnim žitaricama, voću, povrću, orašastim plodovima…Dodajte vašim obrocima integralni pirinač, testeninu od celog zrna, ječam kus-kus, a zatim dodajte voće i povrće u raznim bojama.

Dobar izbor za jesen je skuša, jer sadrži esencijalne masne kiseline i vitamine grupe B, tako da će vam pomoći u borbi protiv prehlada.

I za kraj kraljica jeseni BUNDEVA 😊

Prepuna je vlakana, sadrži vitamin C, kao i vitamin A koga ponekad nazivaju vitaminom protiv infekcija. Gde ćete naći bolji razlog da pojedete našu Dimmidisi čorbicu od bundeve?

Bundevu možete peći i u rerni i dodati joj orašaste plodove i semenke. Rezultat je obrok prepun vlakana.

Uživajte i budite zdravo ove jeseni!

Scroll to Top