Proleće je počelo: vreme cveća, sunca i dužih dana. Povrtnjaci i voćnjaci ponovo nude ono najbolje da napunite baterije i da se na sjajan način se suočite sa promenom sezone.
Ovo su neke od prolećnih zvezda među sezonskim voćem i povrćem: bogato vodom za pročišćavanje organizma, vlaknima za povratak u formu i antioksidantima koji će vas održati zdravim i još lepšim. Da li ste spremni za gozbu? U nastavku je nekoliko saveta kako da redukujete i njihove otpatke!
Sezonsko voće i povrće: šta da stavimo u prolećnu korpu za kupovinu…
Nove boje su na našim tenjirima i sama promena sezone zaista počinje od ukusa. Ali, kako efekat učiniti održivijim uz pomoć predloga za redukciju njihovih otpadaka?
Grašak
Svež grašak sadrži gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, vitamin A, vitamin B1, vitamin C, vitamin PP. Pogodan je za hiljade jela: u supama, sa ostalim povrćem, u kombinaciji sa testeninama ili jelima na bazi pirinča, savršen za pravljenje pljeskavica od povrća. Naš savet za redukciju otpadaka? Mahune nemojte bacati već ih prokuvajte 4-5 minuta i dinstajte u tiganju sa belim lukom, uljem i čilijem. Biće to pravo iznenađenje za vaše nepce! Volite grašak, ali imate malo vremena da ga pripremite? Naša čorba DimmidiSì minestrone je sveže i gotovo jelo, ukusno i lagano a nudi vam sve benefite graška i povrća bez pomisli na stvaranje otpadaka u kuhinji.
Artičoke
Bogate mineralnim solima i vlaknima, artičoke su poznate pre svega po svom pročišćujućem dejstvu. I sve to zahvaljujući cinarinu, supstanci koja potpomaže izlučivanje tečnosti i čisti jetru. Međutim, istina je da ovo povrće uvek stvara neverovatnu količinu otpadaka: kako onda reciklirati spoljne listove i stabljike? Sve prokuvajte 30 minuta, a zatim umešajte sadržaj štapnim blenderom. Filtrirajte cediljkom za povrće i napravite kremu na bazi pulpe artičoke, savršenu za začinjavanje jela sa testeninama, pripremu pesto sosa ili izvrsnog humusa.
Rotkvice
Niskokalorične, bogate su vodom i mineralnim solima, što ih čini izvrsnim diureticima i među najvažnijim saveznicima za pročišćavanje vašeg tela. U kuhinji ih možete koristiti i sirove i kuvane, a njihova pikantna nota će uvek dati karakter jelu koje iznesete na sto. Pored toga, listovi rotkvice su izvrsni u omletu: blanširajte ih i dodajte tokom pripreme i zaista ćete ostaviti sjajan utisak!
Jagode
Kao i sve crveno voće, one su riznica antioksidanata, ali i izvrsno antiinflamatorno sredstvo, u stanju da se suprotstavi lošem holesterolu. A uz to su i vrlo ukusne: koliko puta ste se zaneli i kupili mnogo, možda čak i previše jegoda? Zamišljali ste ih u svom sjaju kao kraj večere i umesto toga našli ste ih malo uvenule i zaboravljene u frižideru. Pa, sve što treba da uradite jeste da pripremite coulise sos: izmešajte jagode sa šećerom i limunovim sokom i napravite svoj dezert kašikom.
Rukola
Osvežavajuće i regenerišuće povrće sa bezbroj blagotvornih efekata poznato još od rimskog doba. Rukola je vrlo bogata vitaminom C i poznata je po svojim blagotvornim antioksidativnim efektima. Rukola je takođe bogata vlaknima i ima digestivni efekat (gorke supstance od kojih je sastavljena podstiču proizvodnju želudačnih sokova, olakšavajući varenje). Takođe, ona ima opuštajuća svojstva i pomaže pri uspavljivanju. Ideja protiv pravljenja otpada? Izmešajte sadržaj kesice rukole Dimmidisi, oljušten čen belog luka bez unutrašnjeg pupoljka, 100 g ekstra devičanskog maslinovog ulja, 30 g badema i prstohvat soli po ukusu i dobićete odličan sos za začinjavanje jela sa testeninom ili za mazanje na hlebu ili krutonima. Sadržaj u posudi zaliven uljem možete držati u frižideru nekoliko dana.
Naslov: Dobrodošlo proleće: sezonsko voće i povrće i saveti za redukciju njihovih otpadaka
Metaopis: Prolećno voće i povrće: Koje više volite? Navodimo naše predloge šta da stavite u korpu kao i nekoliko saveta za redukciju njihovih otpadaka. Otkrijte više!