Šta da jedemo za jačanje imunološkog sistema?

Šta da jedemo za jačanje imunološkog sistema?

Zdrava i uravnotežena ishrana odličan je saveznik vašeg imunološkog sistema. Otkrijte neka pravila koja možete da usvojite za jačanje odbrambenog sistema svog tela i to počevši od trpeze.

U tom smislu raznovrsnost će biti vaša lozinka. Evo šta mi savetujemo od čega da počnete da biste se brinuli o sebi i osećali se dobro.

5 namirnica za obračun sa zimom

Pravila ima nekoliko i vrlo su jednostavna: jedite 5 porcija voća i povrća svaki dan, po mogućnosti sezonskog i u različitim bojama, jedite hranu koja sadrži vitamine A, C i E, vitamine iz grupe B, ali i minerale poput cinka, mangana i bakra. Navodimo namirnice koje  jačaju imuni sistem.

Bundeva

Bogata vlaknima, bundeva je pravi rasadnik vitamina A i C, a sadrži i značajnu dozu beta-karotena. Pored  toga bundeva je plod zemlje bogat mineralnim solima, kao što su fosfor, cink, kalijum i kalcijum. Da biste shvatili njene prednosti, dovoljno je da je konzumirate najmanje dva puta nedeljno, pripremajući je na razne načine i dajući mašti na volju. Nemate vremena za kuvanje? Isprobajte našu kremu čorbu od bundeve i šargarepe koja je već skuvana i dizajnirana za ljubitelje prefinjenih ukusa.

Agrumi

Možete ih konzumirati same ili kao dodatne satojke u vašim receptima, bilo da su slatki ili slani. Agrumi su vrlo dobri i korisni su za zdravlje, odlični u borbi protiv prehlade, ali i protiv nedostatka apetita, nesanice i krhkosti kapilara. Tako da samo napred sa limunom, pomorandžom, mandarinama, narom, grejpfrutom, klementinama i mnogim drugim agrumima, da napravite rezerve vitamina C.

Kurkuma

Kurkuma je začin karakteristične oker boje poreklom iz Indije i Indonezije, a dobija se iz zeljaste biljke koja se zove Curcuma Longa. Mnogo se koristi u kuhinji azijskih zemalja, a nije koristan samo za aromatizovanje jela koje serviramo, već se može pohvaliti i antioksidativnim, antiinflamatornim, digestivnim i pročišćujućim svojstvima. Ako i sami tražite nove ukuse isprobajte našu Aromatičnu čorbu od kurkume i bibera sa hlebom u zemljanoj posudi: jednostavan, brz i ukusan recept za uživanje u našoj DimmidiSi čorbi od povrća – Ortolana.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Takođe je važno upamtiti da se karotenoidi i beta-karoten, preteče vitamina A, bolje apsorbuju u kombinaciji sa biljnim mastima. Zbog toga je ispravno povrće začiniti ekstradevičanskim maslinovim uljem. Pored toga, ulje je bogato vitaminom E i esencijalnim nezasićenim mastima, koje dopunjuju ishranu i apsorpciju vitamina kao što su A, E, K i D, korisnih za dobro stanje organizma.

Mahunarke

Mahunarke proizvode antitela i dragocen su izvor proteina koji mogu da obezbede odličan imunološki odgovor. Preporučuje se uzimanje najmanje tri puta nedeljno jer obnavljaju i potpomažu rast telesnih tkiva, zasićuju i regulišu šećer u krvi. 80 grama svaki dan osigurava ravnotežu imunološke odbrane jer doprinose dobrobiti creva. Naša DimmidiSi čorba Ukusi Toskane pripremljena je sa 7 vrsta mahunarki, dobro je i uravnoteženo jelo, karakteristično za italijansku tradiciju.

Scroll to Top