5 brzih prolećnih salata

  1. Salata od baby spanaća sa mladim lukom

500g baby spanaća
1 veza mladog luka
1/2 limuna
maslinovo ulje
so, biber

Listove baby spanaća operemo vodom i ostavimo da se ocede. Listove oceđene od vode prebacujemo u posudu za salatu , dodajemo mladi luk isečen na krugove. So i biber dodajemo po ukusu. Na kraju dodajemo maslinovo ulje i sok od pola limuna i serviramo.

2. Salata od rukole, cherry paradajza i mocarele

250g cherry paradajza
125g mocarele
50g rukole

Za preliv:

1 kašičica pesto sosa
1 kašičica sirćeta
2 kašičice vode
pola kašičice soli
bibera po ukusu

Paradajz, rukola i mocarela se stave u dublju posudu. U drugu posudu se stave pesto sos, so, biber, voda i sirće. Svi sastojci se mešaju dok se ne dobije ujednačen preliv. Salata se preliva pripremljenim prelivom i meša se.


3. Iceberg salata

Iceberg salata
1 krastavac
2 manje šargarepe
7-8 komada cherry paradajza
kukuruz-1 manja konzerva
vlašac-nekoliko strukova
rukola-nekoliko strukova

Pomešati iceberg i rukolu. Šargarepu i krastavac naseckati na kockice. Zeleni deo luka naseći. Dodati konzervu kukuruza i preliti prelivom. Dobro promešati i na kraju dodati cherry da se ne izgnječi. Preliv možete umutiti od 2 kašike kiselog mleka, malo majoneza, maslinovog ulja, sirća balsamico, bosiljka i soli po ukusu.

4. Cezar salata

Sastojci:

100g dimljene slanine
200g belog pilećeg mesa
30g parmezana
3 čena belog luka
2 parčeta tost hleba
veća glavica zelene salate
2 cherry paradajza
sok od 1 limuna
pavlaka
majonez
maslinovo ulje
biber
so

Priprema:

Propržiti iseckanu slaninu bez dodavanja masnoće. Izvaditi i staviti na papirnu salvetu da upije masnoću. Na teflonu ispeći piletinu i kad se prohladi iseći je na dugačke trake. Hleb iseći na kocke. Pomešati sa iseckanim belim lukom i propržiti na masnoći koju je pustila slanina. Izvaditi i staviti na salvetu.

Umutiti maslinovo ulje sa sokom od limuna, posoliti i pobiberiti. Dobijenim dresingom(sa maslinovim uljem) preliti opranu i iscepkanu zelenu salatu. Preko salate naređati piletinu, slaninu, krutone(prepečeni hleb), cherry paradajz, krupno narendani parmezan i preko toga umućenu pavlaku s majonezom.

Grčka salata

Sastojci:

2 veće paprike
1 krastavac
1 veći crveni luk
4 veća ili 6 manjih paradajza
crne masline
oko 100g fete
suvi origano za posipanje
maslinovo ulje
so

Narežite luk na tanke kolutove, koristite raznobojne paprike i iseckajte ih na prutiće. Narežite krastavac na kocke, a paradajz na krupnije komade ili kocke. U većoj činiji izmešajte naseckano povrće, posolite i prelijte maslinovim uljem. Izmešajte i dodajte masline. Na vrh stavite jedan veliki komad sira. Pospite sušenim origanom i prelijte maslinovim uljem. Možete poslužiti uz prepečen hleb.

Scroll to Top