Budite fit i bez teretane

Verovatno provodite mnogo vremena sedeći – u automobilu, za stolom, na kauču. Čak i ako uravnotežite svoje vreme u stolici sa odlaskom u teretanu, istraživanja pokazuju da previše sedenja može zapravo da vam oduzme godine života.

Ako ste zainteresovani da poboljšate svoje zdravlje nije potrebna teretana ili skupa oprema – evo nekoliko jednostavnih načina da unesete više aktivnosti u svoj dan. Vaše zdravlje će vam biti zahvalno.

Šetajte više

Kada je u pitanju želja da ostanete aktivni bez teretane, hodanje je jedna od najlakših i najpogodnijih aktivnosti koje možete da uradite. Da biste sagoreli kalorije, sve što treba da uradite je da hodate brže i posvetite više vremena svakoj šetnji. Za najveću korist, pratite koliko hodate i polako radite do 10.000 koraka dnevno.  Ako ne možete da prošetate napolju gde živite, pokušajte da šetate u zatvorenom u obližnjem tržnom centru ili koristite video za vežbanje kod kuće.

Brzo hodanje može sagoreti više od 200 kalorija za 30 minuta, u zavisnosti od vaše težine i intenziteta vašeg vežbanja.

Ustanite na poslu

Posao je mesto gde mnogi od nas sede satima, a rezultat je izgubljena prilika da se sagore stotine kalorija svakog dana. Ako stojite ceo radni dan, to može pomoći u povećanju snage i izdržljivosti nogu. Mala promena, kao što je stajanje umesto sedenja, može mnogo doprineti. Ako vaše radno mesto nije tog tipa, napravite pauzu od pet minuta barem jednom na sat i protegnite noge.

Kretanje na poslu

Napravite pauzu svakih nekoliko sati i prošetajte nekoliko stepenica – to će vam pomoći da se napunite energijom i ponovo se fokusirate. Kada razgovarate telefonom, nemojte samo da sedite u mestu. Ustanite i hodajte po svojoj sobi ili kancelariji.

Uzmite psa

Pokazalo se da dolazak novog ljubimca, posebno psa, povećava nivo aktivnosti vlasnika. Dobijanje kućnog ljubimca, poput psa, daće vam još jedan razlog da izađete i postanete aktivni. Čak i ako vas pas samo natera da ustanete i pustite ga bez šetnje, sagorećete više kalorija nego da ste ceo dan sedeli ispred televizora.

Poput samostalne šetnje, šetnja psa može pomoći u sagorevanju oko 200 kalorija za svakih pola sata vežbanja.

Očistite kuću

Redovno čišćenje kuće ili stana je još jedan način da osigurate da ostanete aktivni tokom nedelje. Vučenje  teškog usisivača nije lak zadatak, posebno ako idete gore-dole stepenicama.

Možete sagoreti 85 kalorija na pola sata laganim čišćenjem, dok energično čišćenje sagoreva 100 kalorija za 30 minuta.

Kuvajte kod kuće

Većina ljudi kuvanje ne smatra vežbom, ali pripremanje hrane kod kuće sigurno sagoreva više kalorija — i obično dovodi do toga da unosite manje kalorija — nego jedenje vani ili naručivanje.  Kupujte i kuvajte u dane kada imate više vremena. Na taj način ćete imati obrok pri ruci i moći ćete da odolite iskušenju nezdravih izbora.

Osim toga, zahvaljujući aktivnostima kao što su stajanje, lagano podizanje i seckanje, osoba može potrošiti oko 70 kalorija za 30 minuta kuvanja.

Zamenite kafić plesom

Kafići su često mesto gde se prijatelji sreću. Međutim, umesto sedećeg druženja, zašto se ne biste prebacili na aktivnost koja sagoreva kalorije, poput šetnje, plesa ili časa Zumbe? Umesto još jedne noći pića, koja će napuniti prazne kalorije i verovatno dovesti do prejedanja kasnije, predložite šetnju napolju sa svojim devojkama ili se odlučite za čas joge i sastanak za čaj.

I najvažnije – jedite DimmidiSi proizvode 😊

Scroll to Top