Cheesecake od šargarepe i cimeta

Ja bez slatkog ne mogu. Sve mi uzmi, ali u slatko mi ne diraj. 😊
Pa u to ime da začinimo sa jednim super tartom i cheesecake-om u isto vreme.
Nećete verovati kako se razvije dobra kombinacija iz samo dva ukusa. Ukus šargarepe i cimeta.

POTREBNO JE: (fi 26 cm)

FIL OD ŠARGAREPE #dimmidisi
1 kesa rendane #dimmidisi šargarepe
1 kašičica cimeta
3 kašičice meda
Malo maslinovog ulja za dinstanje
½ šolje vode
4-5 listića želatina rastopljena u hladnoj vodi
Tostirani lešnici po ukusu

KORA ZA TART (500g)
250g brašna
10 g šećera
Prstohvat soli
180 g omekšalog putera
1 jaje

Sve sastojke sjediniti, napraviti testo, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da se odmori oko 30min. Nakon toga je spremno za upotrebu.
Kora se peče na 170 stepeni, 10-ak min sa tegom i još 5 min bez. Oblikovan tart pre pečenja treba da ide 15 min u frižider (prekriti providnom folijom) pogotovo u letnjim mesecima. Kora nakon pečenja ne sme da potamni.

FIL OD MASKARPONE SIRA:
250 ml slatke pavlake
125 gmaskarpone sira
3 kašike šećera u prahu
Narendana korica ½ limuna

POSTUPAK: (u videu)
Na malo maslinovog ulja prodinstate Dimmidisi narendanu šargarepu.
Dodate kašičicu cimeta. ½ šolje vode i dinstate dok šargarepa ne omekša.
Zatim dodate 3 dobre kašičice meda.
Kada je šargarepa kuvana stavite je u blender i dobro izblendirate u pastu.
Prebacite sve u šerpicu i sve ponovo zagrejte.
Rastopite 4-5 listića želatina i ubacite u pastu od šargarepe.
Razvučete koru za tart, možete da koristite i lisnato testo.
Oblikujete ga po želji i kalupu i ostavite da stoji 20 minuta u frižideru.
Za to vreme umutite slatku pavlaku sa 3 dobre kašike šećera u prahu.
Dodate 4 dobre kašike mascarpone sira i narendane korice od ½ limuna.
Koru za tart pečete na 170 stepeni, 10 minuta sa tegom i još 5 minuta bez.
Sada sledi filovanje: red mascarpone smese, red paste od šargarepe, red mrvljenih i pečenih lešnika.
Jedno lepo popodne uz cheesecake i domaći sok od zove.
PIĆE: Domaći sok od zove bez limuntusa i konzervanasa, prirodan i zdrav, sa medom po receptu @jaukuhinji

ALTERNATIVE:
Koru za tart možete da zamenite lisnatim testom koje ispečete po uputstvu na pakovanju (isto sa tegom i bez) ili korama za pitu samo lejere kora namažete rastopljenim puterom i pospete malo šećera.

Prijatno vam žele Suzana i Savourytrips!

Scroll to Top