„Farinata“ od leblebija

Proporcije između sastojaka

Želite da iznenadite prijatelje i da spremite neobično jelo uz aperitiv? Evo recepta za farinatu od leblebija, čuvenu u Liguriji!

Evo i malo istorije:

„Farinata“ od leblebija pojavila se 1284. godine sasvim slučajno. Posle pomorske bitke kod Melorije (pored Livorna) između republika Đenove i Pize koja je završena pobedom Đenovljana, brodovi su ušli u jaku oluju. Sadržaj vreća sa brašnom od leblebija i buradi sa maslinovim uljem oluja je razbacala po celoj palubi, sve se pomešalo sa slanom morskom vodom. Ali, to je bila jedina hrana na brodu. Kada su vojnici probali tu smesu od leblebija, ulja i morske vode, koja im se u prvi mah učinila nejestivom, a koju su ostavili na jakom suncu, otkrili su da je sunce u značajnoj meri poboljšalo ukus te mase jer je isušilo. Tako su oni uspeli da se okrepe farinatom od leblebija, prvom u istoriji! Pošto su se vratili kući, mornari su poboljšali recept tako što su sunčeve zrake zamenili pečenjem farinate u peći.

Ovo jelo, ne samo što je postalo simbol tradicionalne kuhinje Ligurije (Italija), već je postalo i primer kako jednostavnost može da se pretvori u gastronomski užitak. Upravo zato smo i mi odlučili da toliko pažnje obratimo na farinatu: mi takođe volimo sve što je veoma jednostavno, ali ukusno!

I vi isto? Onda evo recepta za farinatu od leblebija

(uzgred, ona ima još jedan naziv: „zlato Pize“, kao podsmevanje stanovnicima Pize koji su izgubili bitku):

Sastojci za farinatu od leblebija

  • Brašno od leblebija
  • Voda
  • So
  • Maslinovo ulje ekstra klase

Proporcije između sastojaka: na svaki kilogram brašna od leblebija ide 3 litre vode i 40 g soli.

Uz to, može e blago odstupiti od klasičnog recepta i farinati dodati druge sastojke, na primer rendani luk, tikvice ili ispržene pečurke.

Kako se priprema farinata od brašna leblebija.

 

  1. Sipati vodu u lonac, ubaciti potrebnu (u proporciji) količinu brašna od leblebija i so. Sve detaljno pomešati, da ne ostanu grudvice. Može se korisiti kašika za skidanje pene, kako bi se „ulovile“ sve grudvice brašna koje ćemo rastresti drugom kašikom.
  2. Pošto dobijete tečnost istovetne konzistencije, ostavite je da „odmori“ na najmanje 2 sata. Zatim premažite maslinovim uljem tepsiju sa niskim stranicama i sipajte u nju pripremljenu tečnost. Ako ste želeli da farinati dodate dodatne sastojke – sad je pravo vreme da to učinite.
  3. Tepsiju stavite u rernu koja je već zagrejana do 220 stepeni na 10-15 minuta. Zatim uključite program „gril“ na 5-10 minuta, da farinata porumeni. Gotovu farinatu isecite, lepo servirajte na tanjir i iznesite na sto uz smesu salata Arkobaleno Dimmidisi, Šargarepa Dimmidisi, Kupus Dimmidisi.

Belančevine i ugljeni hidrati leblebija uz laganu i sočnu salatu prelivenu dobrim maslinovim uljem, balzamiko sirćetom i solju je pravilan, a u isto vreme fini gastronomski duet na vašem stolu.

Uz sve to, vi još imate spremnu originalnu zakusku uz vaš aperitiv!

Scroll to Top