Letnja „Parmiđana“ od plavog patlidžana

Otkrijte za sebe receptparmiđaneod plavog patlidžana, ali ne obične, već letnje!

Sastojci za običnu parmiđanu su plavi patlidžan, mocarela i bosiljak.

I u „letnjoj varijanti“ parmiđane postoje svi ti sastojci, ali su pripremljeni na drugi način. Kao rezultat toga letnja varijanta parmiđane je toliko laka da to jelo može da se konzumira čak i kada sunce peče. Za pripremu ćete proći bez uključivanja rerne, bez duge pripreme i bez dugog varenja (a to bi sve bilo neizbežno kod klasične parmiđane, koja, kao što je poznato, nije baš najlakše jelo italijanske kuhinje).

Da li smo probudili vašu radoznalost? U tom slučaju, evo našeg recepta: veoma je jednostavan, ne zahteva mnogo vremena, i ako sve pažljivo uradite, obradovaće vas i estetikom.

Sastojci:

Potrebno vam je:

 

 • 2 velika plava patlidžana
 • 3 okrugla paradajza
 • 3 mocarele
 • Maslinovo ulje ekstra klase
 • Bosiljak
 • So

I počinjemo:

Letnja parmiđana od plavog patlidžana

 1. Isecite plave patlidžane na krugove debljine otprilike jedan santimetar.
 2. Posolite ih i stavite ih u slojevima u cediljku, pritisnite odozgo tanjirom sa nekim teretom. Ostavite na 10 minuta kako bi „suvišna“ voda sa gorčinom izašla iz kružića plavog patlidžana.
 3. Tanko zasecite ljusku paradajza i na nekoliko sekundi ih spustite u vodu koja vri u šerpici. To činimo zato, da bismo sa lakoćom zatim oljuštili paradajz.
 4. Vadimo paradajz iz šerpice (oni ne treba da se kuvaju), uklanjamo ljusku, sečemo ih na kockice, solimo i prelivamo dobrim maslinovim uljem.
 5. Mocarelu sečemo na ploške, peremo listiće bosiljka.

Uzimamo kružiće plavog patlidžana ispod prese, ispiramo ih od suvišne soli i uklanjamo kapi vode papirnom salvetom. Kružiće premazujemo sa malo ulja i pržimo na dobro zagrejanom tučanom tiganju oko 10 minuta (po 5 minuta sa svake strane).

I došlo je vreme da „sastavimo“ našu parmiđanu. Inače, ona je dobila ime zbog sličnosti sa žaluzinama (na sicilijanskom dijalektu reč „žaluzina“ zvuči kao „parmiđana“). I zaista, sličnost između mnogobrojnih slojeva naše parmiđane i mnogbrojnih pločica žaluzina je očigledna!

 

Na tanjir na kome želite da servirate parmiđanu stavite prvo kružić plavog patlidžana, zatim sloj mocarele, a odozgo sloj kockica paradajza sa listom bosiljka. Ponovite tu operaciju dok ne dobijete „kulu“ visine koja vam je potrebna. Ukrasite svoje delo listićima bosiljka i kapljicom maslinovog ulja.

 

Vaša letnja parmiđana je spramna za serviranje! Prijatno!

 

P.S. Kao garnir uz ovo jelo preporučujemo vam smesu salate DimmidiSi Sinfonia Classica. Kapričo prelijte dobrim maslinovim uljem, balzamiko sirćetom (ili limunovim sokom) i solju. Sve dobro pomešajte. Ovaj laki garnir će odlično dopuniti i učiniti raznovrsnom vašu letnju trpezu.

Scroll to Top