Ideje za zdravu užinu

Zdrave užine su važne za rast i razvoj vašeg deteta, kao i zdravi obroci. Mala deca ne mogu da dobiju sve hranjive materije koje su im potrebne iz samo 3 redovna obroka. Užine su im potrebne da bi ostali budni i energični tokom celog dana.

Pošto užine daju deci kalorije, ove kalorije su najbolje kad dolaze sa hranjivim materijama.

Ono što je preporučeno kao najzdravija užina je povrće i voće, sveže ili nezaslađeno kao i proteinske namirnice kao što su kuvano jaje, jogurt, orasi, semenke, sir, narezano meso, voćni smutiji napravljeni od mleka ili namaz poput humusa.

Pripremite im zdrave grickalice kako ne bi bili u iskušenju da kupuju manje hranjive grickalice kada su u pokretu. Ponudite deci vodu umesto soka. Ako im nudite sok, budite sigurni da je 100% voćni bez šećera. Previše soka može izazvati karijes u ranom detinjstvu ili ih zasititi pre sledećeg obroka. Izbegavajte sušeno voće koje se može zalepiti za zube i izazvati karijes.

Ograničite prerađenu hranu koja sadrži mnogo soli, masti i šećera ( kolačići, grickalice, čips, čokolada, bombone ). Ako vaše dete želi nešto slatko, ponudite mu sveže voće.

Namirnice poput orašastih plodova i semenki sadrže više masti, ali su izvor zdravih masti i vitamina, pa se mogu uključiti u umerenim količinama.

Neka vašoj deci užina bude deo redovne rutine.

Izbegavajte kupovinu namirnica koje nisu zdrav izbor. Provedite nekoliko minuta svakog dana na rezanje voća i povrća tako da budu spremni za jelo. Držite mleko i vodu tako da budu spremni za piće.

Ne koristite grickalice ili poslastice kao nagradu 😊

Scroll to Top