Kako da se hidrirate leti

Hidratacija je neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije. Pre svega, vodom unosimo esencijalne materije poput kalcijuma, magnezijuma i flora, a izbacujemo toksine iz vitalnih organa. Hidriranjem organizma održavamo normalnu telesnu temperaturu i pritisak.

Koliko ćemo vode popiti zavisi od više faktora, ali preporučena dnevna doza iznosi oko 2 litre. Osim vodom, telo možemo da hidriramo i na neke druge načine, a da time istovremeno unesemo i dodatne nutrijente.

Da li sve tečnosti hidriraju organizam?

Tečnosti poput kafe i sokova ne utiču pozitivno na hidrataciju organizma, naprotiv ukoliko ih konzumirate biće vam potreban dodatan izvor tečnosti. To je zato što je kafa diuretik i podstiče izbacivanje vode iz organizma, dok je za varenje sokova koji u sebi sadrže šećer potrebna voda.
Zato, kada odlučite da vodu zamenite nekim drugim izvorom tečnosti, vodite računa o tome kako ona deluje na vaše telo i celokupno zdravlje i da li zaista hidrira.

Saveti za održavanje hidratacije

Ujutru prvo popijte čašu vode. Ovo pokreće vaš metabolizam i daje vam energiju. Izbegavajte da pijete vodu neposredno pre spavanja ako se borite sa noćnim mokrenjem ili žgaravicom.

Investirajte u zabavnu ili otmenu bocu vode. Dobra boca za vodu može poslužiti kao vizuelni podsetnik da pijete više vode tokom dana. Određene boce imaju obeležene mere za praćenje unosa ili imaju reči ohrabrenja odštampane sa strane kako nivo vode pada.

Koristite alarme ili obaveštenja u svoju korist. Podesite alarme ili obaveštenja na svojim pametnim uređajima kao podsetnike tokom dana.

Fokusirajte se na signale vašeg tela. Vodite računa o tome da li je vaše telo žedno ili gladno. Ponekad se prejedamo jer pomešamo osećaj gladi i žeđi.

Popijte čašu vode pre svakog obroka. To će vam pomoći da ostanete hidrirani, pomoći će vašem telu da bolje probavi hranu i da se brže osećate sitima.

Dodajte aromu bez kalorija. Probajte dodatke voća ili povrća u vodi da biste je učinili privlačnijom.

Proverite boju urina. Neki ljudi proveravaju boju svog urina tokom dana da bi se uverili da je čista ili svetla. Tamnožuti urin može biti znak dehidracije za neke.

Zamenite pića sa visokim sadržajem šećera za gaziranu vodu. Ne samo da ćete smanjiti nepotreban šećer, već ćete i povećati unos vode.

Postavite dnevni cilj. Jednostavan dnevni cilj može vam pomoći da ostanete motivisani i radite na održavanju zdrave navike.

Neka bude izazov. Zamolite svoje prijatelje da vam se pridruže u zdravom takmičenju da vidite ko redovno ispunjava svoje dnevne ciljeve.

Svakodnevno znojenjem gubimo tečnost i zato je važno da se hidriramo napicima ili hranom koje sadrže vodu. Voda pomaže u regulisanju telesne temperature, eliminisanju toksina iz organizma, pomaže u varenju, sprečava konstipaciju, prenosi hranljive materije u sve delove tela i hidrira kožu.

Da biste dovoljno hidrirali organizam, pored pijenja biljnih čajeva i vode, možete unositi veću količinu hrane koja sadrži veće količine vode.

Evo šest namirnica koje veoma dobro snabdevaju telo vodom:

1.Krastavac

Krastavac sadrži 96% vode.

2. Lubenica

Lubenica sadrži 92% vode.

3. Ananas

Pored toga što hidrira, olakšava varenje i sprečava nadutost.

4. Jabuka

Jabuka srednje veličine sadrži oko 191 ml vode.

5. Jagoda

Jagode sadrže 92% vode.

6. Spanać 

Spanać sadrži 91% vode.

 

 

 

 

Scroll to Top