Kompanija La Linea Verde, pod pokroviteljstvom Konfindustrije Srbija, organizovala specijalan dan posvećen srpskim poljoprivrednicima

Italijanska poljoprivredno-prehrambena grupacija specijalizovana za poljoprivrednu proizvodnju i pakovanje svežih proizvoda koji su spremni za jelo La Linea Verde koja u Dobrincima kod Rume proizvodi srpske proizvode sa italijanskom tehnologijom je pod pokroviteljstvom Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji Konfindustrija Srbija 31. marta u Rumi, uz prisustvo srpskih poljoprivrednika, predstavnika nadležnog ministarstva i lokalne samouprave održala je prezentaciju uspešnog modela lanca snabdevanja i udruživanja poljoprivrednih proizvođača svežeg povrća spremnog za konzumaciju.

Feliće Poli – generalni direktor Organizacije poljoprivrednih proizvođača “Sole e Ruđada”, Domeniko Bataljola – izvršni direktor grupe La Linea Verde, Irena Brajović – direktorka Udruženja italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija, Erik Košuta – član predsedništva Konfindustrije Srbija

La Linea Verde Grupa je važan evropski igrač sa tridesetogodišnjim  iskustvom u proizvodnji svežih pakovanih proizvoda spremnih za konzumaciju i pouzdan proizvođač za više od 60 evropskih robnih marki. Srpski ogranak La linea Verde uspešno posluje od 2017, zapošljava 100 radnika većinom iz Opštine Ruma, ima 140 hektara zemlje i aktivno učestvuje u društvenim inicijativama lokalne zajednice.

Edukativna prezentacija je pod pokroviteljstvom Konfindustrije Srbija organizovana sa ciljem da se srpski poljoprivrednicima objasni koncept kratkog i integrisanog lanca snabdevanja, neophodnog da bi se garantovala dostupnost sirovina konstantnog kvaliteta tokom cele godine. Predstavljen je etički model lanca poljoprivrednog snabdevanja, koji je već uspešno testiran u Evropi i koji će stvoriti čvrsta partnerstva sa poljoprivrednim proizvođačima na celoj teritoriji Srbije, od severa do juga.

„Iz dugogodišnjeg iskustva smo zaključili koliko je važno omogućiti sigurnost kako bismo time stvorili poverenje.“ izjavio je na današnjem događaju Domeniko Bataljola izvršni direktor grupe La Linea Verde i obrazložio: „Naši dobavljači su partneri koji zajedno sa nama „rastu“ i donose inovacije. Za nas lanac snabdevanja znači lojalnost naših saradnika sa kojima delimo viziju i ciljeve. Poljoprivredne proizvođače, kao članove lanca snabdevanja, kroz stalnu podršku naših agronoma, usmeravamo ka upotrebi savremenih i prirodnih tehnika uzgoja i đubrenja, koje se sve više zasnivaju na principu održivosti. Konkretno, na osnovu italijanskog modela, uvodimo integrisanu i organsku poljoprivrednu praksu u Srbiju kako bismo dobili zdrav, kvalitetan i ekološki prihvatljiv proizvod”.

Strategiju lanca snabdevanja, koja se pokazala uspešnom u Evropi, predstavio je Feliće Poli generalni direktor Organizacije poljoprivrednih proizvođača “Sole e Ruđada”, koji je naglasio da je u Italiji odnos sa poljoprivrednim partnerima postao toliko blizak da je rezultirao stvaranjem Organizacije proizvođača “Sole e Ruđada“ – organizacije koja danas okuplja gazdinstva u vlasništvu La Linea Verde i još 70 pouzdanih partnera, sa ukupno 2000 hektara useva.

I Udruženje italijanskih privrednika Konfindustrija Srbija podržava inicijativu La Linea Verde a tim povodom Erik Košuta član predsedništva Konfindustrije Srbija, rekao je: „Model organizovanja koji promoviše La linea verde jeste upravo model koji je potreban Srbiji.Uvereni smo da za lokalne poljoprivredne proizvođače ovaj model može predstavljati dobru priliku ne samo u ekonomskom smislu i u pogledu razmene znanja već i da može ostaviti dubok trag u sektoru poljoprivrede ove zemlje. Poljoprivreda je vekovima pokretala ekonomiju ovog regiona, a sa modelom koji nudi “La linea verde” ima velike šanse da se vrati na taj kolosek i da se ravnopravno takmiči na evropskom nivou“, zaključio je Košuta.

Počasni gosti današnjeg događaja su bili Aleksandar Bogićević savetnik ministra poljoprivrede i Predstavnici sektora razvoja iz Opštine Ruma a njihovo prisustvo je svakako potvrda  posvećenosti La Linea Verde Dobrinci unapređenju poslovanja na teritoriji Srbije.

Scroll to Top