Načini da se vratite zdravim navikama posle praznika

Posle praznika svi žele da se na brz način vrate starim navikama, ali ako preduzmemo male korake bićemo dosledniji i bićemo u stanju da održimo svoje ciljeve.

Praznična sezona je sada gotova i dok se vraćate u rutinu, možda je vreme da se vratite svom zdravom načinu života.

Donosimo vam nekoliko predloga kako da budete uspešniji u tome.

1. Kuvajte više

Možda i niste nagomilali toliko masti, jer je za to potreban veliki broj kalorija, možda ste samo naduti. Vreme je da se vratite kuvanju. Kuvanje sopstvenih obroka omogućava vam da tačno znate šta ulazi u vašu hranu, tako da ne konzumirate višak šećera, soli, ulja i drugih prerađenih sastojaka, a da toga niste svesni.

Fokusirajte se više na hranu poput voća, povrća, nemasnih proteina i zdravih masti. Važno je da jedete povrće tokom celog dana, ostaćete siti, a unećete veoma malo kalorija.

2. Pijte puno vode

Voda je tako potcenjen aspekt zdravog načina života. Neće biti iznenađenje da vas voda održava hidriranim, ali takođe reguliše telesnu temperaturu, prenosi kiseonik i hranljive materije do ćelija i može pomoći u sprečavanju zatvora.

Količina vode koja vam je potrebna može značajno da varira od osobe do osobe. Zavisi od brojnih faktora kao što su vaše godine, pol, visina, težina, rutina vežbanja, temperatura, ishrana.

Preskočite sve te praznične kafe i koktele, svi oni imaju skrivene šećere.

3. Dajte prednost spavanju

Neki tokom praznika koriste vreme za odmor, opuštanje i oporavak , a drugi to zamene društvenim obavezama i zabavnim aktivnostima.

Nijedna opcija nije idealna na duži rok. Prekomerno spavanje može ostaviti osećaj letargije, a nedostatak odmora može ugroziti vaš imunitet, produktivnost i raspoloženje. Važno je da se pobrinete da dobijete pravu količinu sna, da biste bili zdravi i srećni. Kvalitetan san može poboljšati vaše raspoloženje, performanse vežbanja, metabolizam i imuni sistem.

Ciljajte na 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći da biste se osećali zdravo i spremni za dan koji je pred vama.

4. Odustanite od osećaja krivice

Nemojte razmišljati o prevelikim količinama hrane i pića koje ste konzumirali u poslednje vreme jer  to je sad prošlost!

Odlučite da oprostite sebi i nastavite dalje!

Zdrav život nije u tome da se lišite stvari koje volite. Ako pokušate da izbacite sve stvari koje volite iz svog života, želećete ih samo više!

Ali prihvatanjem svojih prethodnih odluka i odlučivanjem da krenete dalje, možete donositi zdravije izbore u budućnosti, bez potrebe da sebi nešto uskraćujete.

5. Trening sa tegovima

Trening sa tegovima je ključan za žene kako bi sprečile gubitak mišića i kostiju koji se javlja sa godinama. Više mišićne mase vam pomaže da bolje upravljate svojom težinom, održite fleksibilnost zglobova i poboljšate izdržljivost.

6. Isključite internet na neko vreme tokom dana

Stalna provera prispeća poruka ili neprekidno osvežavanje vesti je preopterećenje tehnologijom. Uključeni smo u elektroniku 24h, i to nam donosi mnogo stresa. Cilj je da potrošite najmanje sat ili dva tokom dana bez vašeg mobilnog telefona ili računara.

Scroll to Top