Pobedite zimski bluz

1. Ostanite aktivni

Idite u šetnju, plivajte u zatvorenom ili idite u teretanu. Vežbanje može da funkcioniše i kao antidepresiv.

2. Izađite napolje

Idite napolje na prirodno dnevno svetlo što je više moguće, posebno u podne i u svetlijim delovima dana. Unutar svog doma izaberite blede boje koje reflektuju svetlost spolja i sedite blizu prozora kad god možete.

3. Proverite nivoe vitamina D

Sunčeva svetlost je izvor vitamina D, proverite vaše zalihe. Lampe koje simuliraju prirodno svetlo takođe mogu pomoći.

4. Hranite se zdravo

Zdrava ishrana će vam podići raspoloženje, dati više energije i sprečiti da se gojite tokom zime. Uravnotežite svoju žudnju za ugljenim hidratima, kao što su testenina i krompir, sa dosta svežeg voća i povrća. Složeni ugljeni hidrati, kao što su cela zrna žitarice, mogu povećati vašu energiju. Voće i povrće koje ima tamno zelenu ili narandžastu boju ima hranjive materije koje podstiču bolje raspoloženje.

6. Počnite novi hobi

Čini se da održavanje vašeg uma aktivnim sa novim interesovanjem otklanja loše raspoloženje. To može biti bilo šta, kao što je učenje novog jezika, pevanje, pletenje, ulazak u teretanu, vođenje dnevnika ili pisanje bloga. Važno je da imate čemu da se radujete i na šta možete da se koncentrišete.

7. Vidite svoje prijatelje i porodicu

Pokazalo se da je druženje dobro za vaše mentalno zdravlje i da pomaže u odvraćanju zimske melanholije. Potrudite se da ostanete u kontaktu sa ljudima do kojih vam je stalo i prihvatite sve pozive koje dobijete za društvene događaje, čak i ako odete samo na kratko.

8. Negujte svoj duh

Usporite i sklupčajte se u udobnoj stolici sa dobrom knjigom ili pišite u svoj dnevnik.

9. Stimulišite svoja čula

Neki ljudi smatraju da farbanje zidova jarkom bojom – ili čak noktiju – može poboljšati njihov izgled. Mirisi mogu doprineti vašem osećaju blagostanja; probajte eterično ulje mente ili neki drugi miris koji donosi energiju.

Scroll to Top