SOS za letnje vrućine: kako postići ravnotežu mineralnih soli?

Dugo smo ga čekali i sada je tu: vrelo, vruće, užareno sunce. Kada se živa termometra podigne na kritični nivo, obnavljanje prave ravnoteže mineralnih soli u telu postaje neophodno. I ne samo da treba uzimati mnogo tečnosti: sa visokim temperaturama se borimo pre svega za stolom, biranjem prave hrane i izbegavanjem one nepoželjne. Ovo su naši saveti za obnovu minerala i vitamina izgubljenih usled znojenja. Voće i povrće biće vaši najbolji saveznici!

Više voća i povrća, više minerala, manje toplote!

Pa, koja je to najprikladnija hrana za borbu protiv letnjih vrućina? Svakako sezonsko voće i povrće, kome se dodaju sveže ceđeni sokovi, voćni sokovi i ekstrakti. Samo pomoću njih ćete svom telu dati minerale i zaštitne hranljive materije da žive u potpunom blagostanju tokom celog leta. U nastavku su naši saveti za proživljavanje ovih vrelih meseci „u svežini“.

  • Bez alkohola i gaziranih pića. Izbegavajte alkohol i alkoholna pića, kao i gazirana i slatka pića: ona podstiču znojenje, dehidriraju i ograničavaju apsorpciju mineralnih soli. Zeleno svetlo za voćne sokove, ali bez dodavanja šećera.
  • Piti više vode. Pijenje najmanje jednog i po litra vode dnevno uvek je bila „krilatica“ za leto ali i posle njega. U najtoplijoj sezoni hidrirati se više od preporučenog postaje zaista neophodno. Pokušajte da popijete 10 čaša vode, ali nikada ledeno hladnu jer je to loše za varenje.
  • Više sezonskog voća bogatog vodom. Ako uvek konzumirate puno voća, na dobrom ste putu. Ali imajte na umu da leti treba dodatni sprint, ako ga jedete količinski više unosićete mnogo minerala, vitamina i antioksidanata. Preferirajte voće bogatije vodom, poput dinje i lubenice, ali i jagode, višnje, kajsije, breskve i smokve. A kada nema svežeg voća? Pijte ga u našim svežim seđenim sokovima ili u našim smoothie-jima, oni će moći zadovoljiti svu vašu žeđ u pauzama na dnevnom nivou.
  • Mnogo povrća (sirovo). Opet, što više uzmete, to bolje. Letnje povrće, koje se jede uglavnom sirovo, uvek treba da bude na stolu, da se jede pre obroka kako bi se ublažio osećaj gladi. Zeleno svetlo za šargarepu, komorač, paradajz, krastavce, papriku, celer, radič i salatu. Garantovano puno mineralnih soli!
  • Recite da obrok salatama! Bolje je da ne preopteretite varenje beskrajnim ručkovima ili večerama: predjelom, glavnim jelom, prilogom, voćem, pa čak i desertom. Umesto toga, usredsredite se na ukusne obrok salate. Sa našim svežim salatama DimmidiSi možete pripremiti mnoštvo kompletnih, zdravih i ukusnih okrok salata.
Scroll to Top