Ona je kraljica jeseni i glavna junakinja Noći veštica: da li ste spremni da otkrijete sva svojstva bundeve?
Nema oktobra bez bundeve. Možete je koristiti za sve, od predjela do dezerta u kuhinji, kao posudu za posluživanje jela koja ga sadrže kao sastojak, kao ukras ili kao kolica za Pepeljugu.
Ukusna, sezonska i idealna za oktobarske menije, pravi je lek i dobra je ne samo za zdravlje, već i za figuru. Saznajte više u nastavku!
Svojstva bundeve: dobra je za vas jer …
Njene prednosti? Beskonačno. Bundeva je koncentracija mineralnih soli i vlakana koji povećavaju osećaj sitosti pri niskom unosu kalorija (30 kcal / 100 g) i bogata je karotenoidima poput beta-karotena, sa antioksidativnim svojstvima.
Osim toga, šolja kuvane bundeve sadrži više kalijuma nego banana i preko 200% preporučene dnevne doze vitamina A. Da li je to dovoljan razlog da isprobate neke brze i jednostavne recepte od bundeve?
U kuhinji sa bundevom
Jesen je, lišće opada i sezona je bundeve: pečene u rerni ili na grilu, servirane na tanjiru, porumenele u loncu ili blanširane, nema bolje sezone za uživanje u slatkom ukusu ovog fantastičnog povrća. Tražite neodoljive recepte? Imamo mnogo ideja za vas!
Sa našim Ružicama sa pireom od sveže bundeve i šargarepe, savršene su i uz aperitiv, ako se iseku na male komade i pojedu u jednom zalogaju: namažite malo našeg pirea na testeninu od jaja za lazanje, pospite naribanim sirom i na vrh stavite parče kuvane šunke. Sve smotajte i isecite ružice, nastavite proces dok se svi sastojci ne potroše. Nećete verovati svom nepcu!
Zatim ćemo vas iskušati sa sledeća dva jela, koja ćete čuvati za svakodnevno kuvanje, kao i za posebne prilike. Njoki od bundeve šarena su, originalna i pametna alternativa za nagovaranje mališana da jedu povrće. Bundevu pecite u rerni zagrejanoj na 200°C , 20 minuta, pa je izmešajte. Krompir skuvajte u ljusci, ogulite ga i zgnječite. Dodajte bundevu, krompir, so i 150 g brašna oštre nule, dok ne dobijete male salame za sečenje na komade. Skuvajte ih i začinite sa prelivenim maslacem … voila’, vaša deca će ih obožavati, sigurni smo!
S druge strane, vremena je uvek malo: naša čorba od bundeve i šargarepe je spremna za ukus, savršena hrana namenjena ljubiteljima prefinjenih ukusa i sposobna da zadovolji čula i zagreje srce.
Priprema se sa žutom pulpom bundeve u koju se, između ostalih sastojaka, dodaje krompir i začini poput praziluka.
Za drugo slasno jelo, probajte punjenu bundevu sa mlevenim mesom i gljivama. Bundevu prepolovite, uklonite semenke i vlakna i pecite u rerni na 200° C 30 minuta. Dinstajte sa uljem, iseckanim lukom i belim lukom i dodajte mleveno meso, pomešajte sa belim vinom i dodajte pire. Posle 10-15 minuta dodajte čorbu i pečurke, ostavite da kuva 2 sata. Napunite bundeve sosom i ponovo pecite 10 minuta. Svi mirisi oktobra biće posluženi direktno u vašem povrću, za večeru koju ćete jesti očima.
Jeste li svi spremni za jesen sa bundevom? Kažite nam da!
* vrednost u odnosu na prosečne nutritivne vrednosti različitih vrsta bundeve.